De mooiste fractalen op het internet .

Kies een van de voorbeelden of maak je eigen fractal met het programma Fractalposter voor aan je muur.


English site.

de Mandelbrot verzameling Benoit Mandelbrot was een wiskundige die veel onderzoek heeft gedaan in wiskundige recursieve structuren. Tijdens dat onderzoek vond hij de Mandelbrot verzameling. Hier links ziet U die volledige verzameling (u heeft hem vast wel eens eerder gezien).
Een kenmerk van deze verzameling, en van fractalen in het algemeen, is dat er geen eindigheid is in de complexiteit van de details van de verzameling.

In theorie kun je oneindig ver inzoomen en steeds weer nieuwe, net iets andere, details vinden. In de praktijk loop je vroeger of later tegen de uiterste nauwkeurigheid aan van de sytemen die je gebruikt om de details mee uit te rekenen. Het zijn juist die details na het ver inzoomen die de prachtigste beelden kunnen opleveren. Vooral als je een goede methode kiest om er kleur aan te geven.

Alle afbeeldingen die U kunt zien op deze site zijn geproduceerd door het programma fractalposter.exe. Er zijn meer programma's te vinden op het internet waarmee je in de Mandelbrot verzameling kunt inzoomen. Maar ik heb nog geen enkel ander programma kunnen vinden die het gebruiksgemak en flexibiliteit van dit programma kan evenaren. En de manier waarmee je zelf je eigen kleurgradaties kunt composeren in fractalposter is veel gemakkelijker en uitgebreider dan in elk ander programma.

Er worden regelmatig voorbeelden toegevoegd op deze site. Je kunt altijd de laatst toegevoegde poster hier vinden.


Hier rechts zie je de laatst gemaakte poster op deze site. Als je er op klikt, dan krijg je de poster groter te zien en kun je ook 6 verschillende details uitvergroten tot echt pixelniveau zoals de gehele poster er uit zou zien als je die aan je muur gaat hangen.
poster nr. 000023.

Julia fractal.

Poster nr. 000023. Toegevoegd op: 27 oktober 2018.
Grootte van deze poster 23600 x 11800 pixels, dus 200 x 100 cm. bij afdrukken met 300 dpi.

Er staat een hele verzameling voorbeelden op deze site, verdeeld over 5 galeries.
Ze zijn gerangschikt volgens de vermenigvuldigingsfactor die gebruikt is om ze te berekenen. Deze vermenigvuldigingsfactor is een van de factoren in de formule van de fractals. Voor de 'echte' Mandelbrot verzameling is die factor 2. Andere waarden leveren net iets andere figuren op.
Klik hier om naar de galerie hoofdpagina te gaan.


De galeries geven je al een goede indruk van wat er allemaal mogelijk is. Je kunt al die afbeeldingen bestellen als een groot formaat print, op papier, canvas doek of andere materialen. Kijk hier voor de mogelijke maten en materialen.

Maar het is natuurlijk veel leuker om zelf je eigen unieke kunstwerk samen te stellen. Het programma fractalposter.exe stelt je in staat om op je eigen computer ver in te zoomen op elk onderdeel van de Mandelbrot verzameling. En vooral de mogelijkheden om met kleuren te spelen in het programma zijn ongeëvenaard. Met het programma dat je hier kunt downloaden kun je zo veel beeldvullende (max. 1920 x 1920 pixels) afbeeldingen maken als je maar wilt, vrij van enige rechten. En als je iets hebt dat je echt groot aan de muur wilt, dan kun je vanuit het programma ons een email sturen met de basisgegevens voor je kunstwerk en wij zorgen er dan voor dat je je eigen ontworpen kunstwerk, uitgeprint in de best mogelijke kwaliteit, zo snel mogelijk bij je aan de muur kunt hangen.

Klik op deze screenshot om dit programma te downloaden. Dit is een screenshot van het programma waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Een volledige uitleg over alle delen van het programma kunt u vinden op deze pagina. Maar ook in het programma zelf zit de nodige uitleg om het gebruik er van zo simpel mogelijk te houden.

Klik op de screenshot of hier om het programma te downloaden.

Het programma zelf is een enkel uitvoerbaar bestand dat je als fractalposter.zip binnenkrijgt. Je moet het eerst opslaan op je eigen computer en vervolgens uitpakken in een map waarin het programma ook zelf zijn gegevens mag gaan opslaan. Uitpakken doe je door met je rechtermuisknop op het gedownloade 'fractalposter.zip' te klikken (of dubbelklikken, afhankelijk van de instellingen van Windows) om het menu te openen. In dat menu kies je 'Alles uitpakken...'. Daarmee open je de 'Wizard Bestanden uitpakken'. Klik dan op 'Volgende'. In dat volgende venster geef je de folder op waarin je het programma wilt hebben. Ergens in 'Mijn Documenten' is wel een goede keus want het programma zal alle mooie afbeeldingen die je er mee zal maken ook in een submap van die map plaatsen. Klik dan weer op 'Volgende...' en dan op 'Voltooien.'
Bij het eerste gebruik zal het programma een map in zijn eigen map maken, met de naam 'Mandelbrot' . In die map zullen een aantal submappen staan die door het programma gebruikt worden om alles in op te slaan wat door fractalposter.exe gemaakt wordt. Als je het programma weer wilt verwijderen is het voldoende om het programma zelf en die map 'Mandelbrot' te verwijderen. Zo zal er niets van op je computer achterblijven.

Naar de galeries:
   1      2       3      4       5   

Hans van der Hoeven
Liesbospark 28
4813 HV Breda
The Netherlands
email: info@fractalposter.nl
fractal posters:
www.fractalposter.nl
fractal films:
www.fractalposter.nl/nl_film
programma uitleg
veelgestelde vragen
contact formulier
Ik wil een poster
© HHdesign. Webmaster: HHdesign.